Decizie în Parlamentul European, după scandalul de corupție în care e implicată Eva Kaili

de: Anca Lupescu
13 12. 2022

Grupul socialist din Parlamentul European a cerut mai multor membri ai săi să demisioneze din funcții cheie și din dosare legislative, în timp ce scandalul de corupție în care este implicată una dintre cele mai cunoscute colege ale sale, Eva Kaili, continuă să se extindă și să producă un val de șoc la Bruxelles.

Scandalul de proporții din Parlamentul European face valuri

Socialiștii și Democrații (S&D) sunt în centrul atenției, după ce Kaili a fost arestată sub suspiciunea de lobby ilicit în favoarea unui stat din Golful Persic, despre care se crede că ar fi Qatar, controversata gazdă a Cupei Mondiale de fotbal masculin FIFA 2022.

Ulterior, Kaili a fost destituită din funcția de vicepreședinte al parlamentului.

Măsura a fost luată după ce procurorul federal belgian, a declarat, într-un comunicat de presă, că resursele informatice a zece parlamentari au fost „înghețate” pentru a preveni dispariția de date. În total, de vineri au fost efectuate 20 de percheziții, fiind confiscați peste 750.000 de euro.

Patru persoane, printre care Kaili, rămân în arest și vor apărea miercuri în fața unei audieri preliminare.

„Grupul meu și eu însămi suntem șocați de acest caz de corupție”, a declarat marți dimineață președinta S&D, Iratxe García Pérez, reporterilor.

„Vreau să precizez că angajamentul nostru față de transparență este, a fost și va fi întotdeauna absolut.”

Șefa S&D, dezamăgită

García și-a exprimat „dezamăgirea” și a declarat că principala sa preocupare este protejarea credibilității Parlamentului, care, a spus ea, nu trebuie să fie „pătată” de aceste dezvăluiri.

„Am decis ca eurodeputații care sunt anchetați sau cei ai căror asistenți sunt anchetați de forțele de ordine să renunțe la orice poziție de responsabilitate pe care o exercită în Parlament și în grupul S&D atât timp cât procedurile sunt în curs”, a declarat García.

Pe lângă Kaili, care a fost suspendată la sfârșitul săptămânii, alți patru eurodeputați au făcut un pas în spate cât timp ancheta este în curs. Niciunul dintre ei nu a fost până acum arestat sau inculpat.

Marc Tarabella (Belgia) a fost suspendat din grupul S&D. Maria Arena (Belgia) a demisionat din funcția de președinte al subcomisiei pentru drepturile omului. Pietro Bartolo (Italia) a demisionat din funcția de raportor alternativ pentru dosarul legislativ privind liberalizarea vizelor pentru Qatar și Kuweit, scrie Euronews.

Andrea Cozzolino (Italia) a demisionat din funcția de coordonator S&D.

Nu este clar câți dintre acești eurodeputați au luat această decizie din proprie inițiativă sau au fost rugați de conducerea S&D să se retragă.